zondag 12 augustus 2018

Schilderijtjes

wat een heerlijke zomervakantie heb ik gehad! De hele Mafke-clan verbleef in Frankrijk en we genoten met volle teugen. Een beetje warm dat wel, maar ja waar was het deze zomer nu niet warm?!

Maar hoe erg ik ook van de vakantie geniet, op het einde van de vakantie begint het toch altijd weer een beetje te kriebelen. Dan wil ik weer naar huis en naar mijn hobbyzolder. Ik krijg weer enorm veel knutselzin en ga dan het liefste weer meteen aan de gang.
Uiteraard neem ik wel een haakwerk mee, maar mijn echte knutselspullen liggen en blijven thuis.

Dus bij thuiskomst had ik zin om eens iets geheel anders te proberen. Ik zou schilderijtjes gaan maken, lekker fleurige had ik bedacht. Alleen dit keer was het niet van, zo bedacht zo gedaan.
Het makkelijkste gedeelte was zo gebeurd, ik ging naar de Action voor (alweer) nieuwe knutselspullen. Verf heb ik volop maar ik wilde iets anders. De keus viel op een doos luxe aquarel pastel olie set. Wow dat klinkt goed bedacht ik me.
Eenmaal thuis maakte ik een opzet (geïnspireerd door Google en Pinterest) op canvasschilderdoek.
Daarna ging ik met de krijtjes aan de slag.


bovenste foto de krijtjes, onder de verpakking


Vol enthousiasme startte ik, de krijtjes voelen een beetje als wasco aan. Ik kleurde en tekende en... vond het eigenlijk heel erg tegenvallen. De kleuren kwamen dof en mat over, mengden ook niet zo lekker. Eigenlijk was ik best een beetje teleurgesteld. Ik kon me niet voorstellen dat dit het nu moest zijn. Dus toch maar eens google raadplegen. Als zoekterm aquarel oil pastels. De mooiste creaties kwam ik tegen, en een duidelijke uitleg over hoe deze krijtjes het beste te gebruiken.
Aha daar zat hem dus de kneep, in combinatie met terpentine krijg je de kleuren mooi helder en kan je ze onderling mooi mengen of in elkaar over laten lopen.
Dit ging ik dus maar eens meteen toepassen.

En ja hoor, zo leuk! Nu werd ik pas echt enthousiast!!! Eerst bracht ik de kleuren op gewoon met de krijtjes en daarna met een kwastje gedoopt in de terpentine ging ik de kleuren mengen op het doek en extra accenten aanbrengen. Het doek wordt dan ook licht vochtig en door er dan weer met krijt over te gaan kan je de kleuren extra diepte of helderheid geven. Echt waar ik kreeg er zo'n plezier in.
Ik maakte een vrolijke bonte koe.
En was zo verrast door het resultaat dat ik besloot om nog een schilderijtje te maken. Dit keer van een bonte kip, of uilskuiken het is maar hoe je het bekijkt ;)
En zo blijkt maar weer dat je niet te snel moet opgeven en eerst uitzoeken en hoe het materiaal werkt en hoe je het moet gebruiken.
Ik ben echt blij dat ik niet meteen heb opgegeven en nog heb nagezocht hoe ik het moest gebruiken.
nu heb ik er 2 vrolijke en gezellige schilderijtjes bij (en wellicht volgen er nog meer) welke ik heb gemaakt met super leuk en goedkoop materiaal van de Action.
Hier wordt je toch blij van?!
Heerlijk om weer aan de knutsel te zijn en ook lekker om weer met mijn blog aan de gang te kunnen.
Op naar de volgende projectjes!4 opmerkingen:

 1. Goed dat je hebt doorgezet want ze zijn erg leuk!
  En hangen ook leuk bij je aan de muur.

  Groetjes,
  Renske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je Renske, ik ben er nu ook echt blij mee.
   Liefs, Mafke

   Verwijderen
 2. Vind je schilderijtjes erg gaaf geworden. Vind alleen de benaming voor de krijtjes fout. Aquarel betekent water en water en olie mengen niet. Dus er wordt een verkeerd beeld geschept. Maar super dat je er achter kwam dat je het met terpentine behoort te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Yvonne, met je opmerking wat betreft de benaming ben ik het wel mee eens, ik denk dat ik daardoor ook op het verkeerde been gezet ben. Probeerde het eerst ook met water maar dat deed helemaal niks, want inderdaad water op olie pakt niet. Gelukkig dat het met de terpentine wel het gewenste resultaat gaf.
   Liefs, Mafke

   Verwijderen