zaterdag 7 september 2019

Zeepzakjes (incl. patroon)

het leuke van vakantie vind ik behalve het relaxen en heerlijke samenzijn met mijn gezin, het zoeken naar leuke souvenirs. Dat mag grappig, leuk of functioneel zijn, als het maar past bij dat land of de streek. Zo proberen we elke keer iets mee te nemen van onze vakantie. Dat hoeft helemaal niet duur of groot te zijn, soms zijn het ook gewoon mooie schelpen die we zelf geraapt hebben, maar gewoon iets wat ons een glimlach geeft en ons doet terug denken aan de vakantie.

Zo kochten we dit jaar in Frankrijk heerlijke franse marseillezeep. In verschillende kleuren en geuren.
Maar zo'n stuk zeep glibbert altijd zo snel uit je handen in de douche. Daarom haakte ik allemaal zeepzakjes. Zo glibbert de zeep niet snel uit je handen, gaat de zeep door het zakje extra schuimen en scrubt het ook heel lichtjes je huid. Klinkt goed toch?!


Het patroon is heel simpel en in een uurtje of twee haak je al een zeepzakje.

Start met een magische ring.

1: Haak 8 st. in de mr en verbind deze met een halve vaste in het eerste st.  (8)

2: Haak 3 losse (telt als 1e st.), 1 stokje in het volgende st. *2 st. in elk st.* (16) verbind met een halve vaste in de 3e losse van het begin van de toer

3: * 4 losse, 1 v in elk st.* herhaal van *tot* de laatste 4 losse verbind je met een halve vaste in de eerste v van de toer. Je hebt dan nu 16 boogjes

4-12: *4 losse, 1 v in elke losse boog* (steeds 16 boogjes)

13-15: * 3 losse, 1 v in elke losse boog*

16-18: * 2 losse, 1 v in elke losse boog*

19: *1 v in de v van de vorige toer, 2 vaste in de losse boog*  eindig met een halve v in de eerste v van de toer en hecht af.

20: Haak een ketting van 75 losse en hecht af. Deze ketting haal je door de openingen in toer 18.  Als je helemaal rond bent dan knoop je de twee eindjes van de ketting samen.
Nu kan je het zakje dichttrekken en eventueel ophangen om uit te laten lekken.

Ik gebruikte hiervoor haakkatoen geschikt voor naald 2,5-3 en katoen van catania, catona en rio uit tegen voorraad en haaknaald 2,5
 NU ben ik benieuwd of er meer mensen zijn die zo dol zijn op souveniertjes? En wie van jullie van plan is om het zeepzakje te gaan haken? Mocht je het zakje gaan haken dan zou ik het leuk vinden als je een link of verwijzing plaatst naar mijn blog of instagramaccount  mafke zodat meer mensen het patroontje kunnen vinden.

Fijn weekend allemaal, maak er iets moois van en geniet van elkaar.

Liefs,
Mafke10 opmerkingen:

 1. Leuke zeepzakjes! Ik heb er ook en die liggen in de kledingkast voor een lekkere geur.

  Groetjes
  Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Héél erg leuk!!
  En doordat je verschillende kleurtjes gebruikt hebt kan iedereen zijn eigen zeepje steeds gebruiken.
  Het klinkt als een makkelijk patroon, altijd leuk om dit te haken als tussendoortje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sta me ook altijd te vergapen aan al die mooi gekleurde zeepjes op de markt in Frankrijk. Maar thuis gebruik ik ze dan vervolgens niet. Een mooie oplossing heb je ervoor bedacht, ik ga 'm onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja hoor hier ook zeepzakjes !! al jaren!!
  haakte ze in 1e instantie voor mijn moeder, die alleen bepaalde stukken zeep mocht gebruiken in de douche.. en ja ook zij liet ze wel eens wegglibberen
  maar nu heb ik er zelf ook velen.. droog in de kast hangen als geurverspreider... en als de geur weg is in de douche!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fijn patroontje! Ik kocht laatst een sisal zakje voor mijn shampoo bars... nooit aan gedacht om ze zelf te maken! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb nu pas je blog ontdekt en direct al een toffe beschrijving gevonden. Ik ga zeker de zakjes haken. Wij wonen in Frankrijk en gebruiken enkel stukken zeep en inderdaad onder de douche glibt die zeep zo weg. Dank je wel voor de tip en de haakbeschrijving

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuk. met welk materiaal maakt u dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooh dankje !
  Hopelijk lukt het me.. ik wil dit jaar met kerst de eco kadootjes toer op gaan !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je wel, Mafke, voor dit leuke patroon. We zijn een lockdowns haakclub begonnen en we sturen elkaar foto’s van projecten. Af en toe haken we samen. Dit was het eerste project. Ik heb t nu met drie verschillende naalden en garens gemaakt. Erg leuk om te doen en om kado te doen. Mijn vriendin heeft er ook al een aantal gemaakt om weg te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om Restjes op te haken.zeepzakjes in twee of drie kleuren

  BeantwoordenVerwijderen